Här bjuder vi på 4 olika recept på julfudge. Förhoppningsvis kan du hitta något som passar just dig

Apelsin och mandelfudge (Paleo)

  • 60 ml mandelsmör (med salt)
  • 60 ml honung
  • 80 ml smält kokosolja
  • 2 msk nypressad apelsinjuice
  • 2 tsk zest (rivet skal) från apelsin
  • 3 msk raw kakao

1. Mät upp alla ingredienser och lägg i en matberedare med knivblad. Mixa samman.

2. Bred ut smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.

3. Ställ in i frysen och låt stelna.Ta ut och skär små rutor. Förvara sedan i lufttät burk i kylen.

Fudge på kokossmör (AIP)

  • 1,5 dl kokossmör
  • 2 tsk honung
  • 1 msk kokosolja
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 dl kokosgrädde
  • 1 msk carobpulver*

1. Tillsätt alla ingredienser i en kastrull, värm upp långsamt på låg värme. Rör runt regelbundet.

2. Häll över smeten i en liten brödform klädd med bakplåtspapper eller annan mindre form (ca 9 x 15 i storlek). Går också bra med muffinsformar.

3. Låt stå i kyl i minst 1 timme innan du skär upp i små bitar (16-20 bitar).

4. Förvara i en lufttät burk i kylen.

*Se längst ner för förslag på andra smaksättningar. Carob är en smakmässig ersättning för kakao som lämpar sig för AIP (autoimmun paleo)

Enkel tryffel med smak av glögg (LCHF)

  • 200 gr mörk choklad
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl grädde (eller kokosgrädde för mjölkfritt)
  • 1 tsk honung (kan uteslutas)
  • 50 gr smör (eller ghee)
  • 1 msk glögg (kan uteslutas)
  • Kakao att rulla tryfflarna i

1. Smält chokladen långsamt över ett vattenbad.

2. Värm grädde, vanilj och honung i en kastrull. Obs, ska ej koka!

3. Rör samman smält choklad med den varma gräddblandningen. Tillsätt slutligen smör och glögg, rör samman.

5. Välj ett av nedanstående tre alternativ som passar dig.

6. Förvara i kylen i lufttät burk.

Alt. 1: Häll över smeten i små knäck eller muffinsformar.
Alt. 2: Häll över smeten i en brödform och skär upp i rutor när den stelnat.
Alt. 3: Låt smeten stelna en stund i kylen. Använd sedan en tesked för att skopa upp tryffelsmet och forma till bollar med händerna. Rulla tryfflarna i kakao och ställ in i kylen igen så de stelnar.

Cashewtryffel med vanilj (veg, paleo)

  • 2 dl cashewsmör
  • 1-2 msk lönnsirap
  • 1 krm oraffinerat salt (eller smaka av)
  • 1 krm vaniljextrakt
  • 2 msk kokosolja

1. Tillsätt alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet.

2. Häll eller bred ut smeten i en liten brödform eller glasform form klädd med bakplåtspapper.

3. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär sedan upp i kuber.

Tips!

  • Alla nöt och frösmör kan du enkelt göra själv om du inte vill köpa färdig i butik. Bara mixa valfria nötter tills det bildar ett smör.
  • För veganskt kan du ersätta honung med exempelvis lönnsirap.
  • För LCHF kan du ersätta honung/lönnsirap med exempelvis björksocker eller annan favoritsötning.
  • För att göra det nötfritt kan du ersätta mandelsmör (och andra nötsmör) med ett frösmör. Exempelvis tahini (sesamfrö) eller solrossmör (solrosfrö). 
  • Smaksätt med dina favoritsmaker, exempelvis apelsin, mint, kanel, kardemumma, chili, vanilj, citron m.m. Enbart fantasin sätter gränser!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *