Vad innebär egentligen måltidsplanering?

Måltidsplanering är att planera och organisera alla eller några måltider i förväg – visst låter det självklart? Okej, kanske lite luddigt, men det finns så många olika sätt att göra det på att det inte går att säga riktigt att det är si eller så. I detta inlägg går jag igenom några punkter för måltidsplanering. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Hur många gånger har du hört talas om måltidsplanering eller veckohandling?

Vissa älskar att planera, organisera och skriva ner detaljerade inköpslistor, medan andra föredrar att improvisera.

Fördelen med att följa en plan är att det underlättar för dig som vill äta hemlagad mat, nyttig mat och spara pengar genom att undvika små spontana inköp.

Men det kanske kan kännas överväldigande att göra en måltidsplan för hela veckan, varje vecka.

Så nu ska jag gå igenom hur du måltidsplanerar och hur du hittar ett sätt som passar dig!

Hur måltidsplanerar man?

Som nämndes inledningsvis är måltidsplanering bara att planera och organisera ett antal måltider i förväg. Det kan vara för en helg, en vecka eller en månad. 

Olika metoder

Vissa gillar att skriva sina egna veckomenyer och måltidsplanera själv. Du kan skriva ner det i en kalender eller bara på ett papper.

Eller så använder du ett digitalt verktyg eller app för måltidsplanering där du samlar alla dina recept och inköpslistor i din dator, surfplatta eller smartphone.

Eller så köper du en färdig meny över 7, 14, 21 eller 30 dagar. Det finns många olika menyer eller måltidsplaner som sträcker sig över en viss tid som du kan köpa. Dessa är som regel inte anpassningsbara utan du bara följer menyn såsom den är.

Självklart tycker vi på CookEat att vårt eget verktyg är alldeles utmärkt för måltidsplanering. Med CookEat kan du få färdiga menyer som du anpassar själv efter dina behov och önskemål med medföljande inköpslista. Plus att du kan lagra recept du hittar på annat håll.

Vi är såklart lite partiska i frågan, men du bör kunna hitta ett sätt som passar dig ovan.

Hur länge ska man planera för?

Måltidsplanering kan som sagt göras för några dagar, en vecka eller en månad. Egentligen precis hur du vill och vad som passar dig.

Det vanligaste är däremot veckoplanering. Ofta vet du hur din kommande vecka ser ut vilket gör det lätt för dig att anpassa måltider utifrån ditt övriga schema. Plus att de flesta varor du köper i butik håller sig gott och väl i kylen en vecka.

Exempelvis planerar du din veckomeny och skriver ner en inköpslista på en lördag, handlar på en söndag och börjar följa menyn på en måndag.

Så här gör du!

Hitta din rytm

Börja med att analysera hur dina dagar ser ut. Fundera bland annat över följande:

  • Vilken tid på dagen lagar du helst mat?
  • Hur lång tid får matlagningen ta?
  • Hur många portioner ska du laga?
  • Vill du laga mat varje dag eller föredrar du storkok och måltidsförberedelser?

Om du vill laga mat varje dag och inte gillar att äta rester så kommer din planering se annorlunda ut jämfört med en person som föredrar att laga storkok ett par gånger i veckan för att sedan bara värma upp det.

Du som gillar storkok behöver kolla på recept som är lätta att frysa eller som håller sig i kylen. 

Kanske har du en slowcooker hemma som kan sköta matlagningen åt dig medan du är på arbetet? Perfekt, planera då in några sådana recept.

Kanske vill du faktiskt investera i några smarta köksprylar som gör det enklare och snabbare för dig att laga mat. Exempel är då matberedare, stavmixer, slowcooker eller tryckkokare. 

Hitta recept

En veckomeny är inte mycket utan recept, eller hur?

Du kanske har en massa recept lagrade i ditt huvud och det räcker för dig att skriva ner namnen på dessa i din meny.

Om du inte har det får du kolla på nätet eller i kokböcker efter recept och sedan använda dessa för att planera din meny. Du kan också fråga vänner eller kollegor efter tips på deras favoritrecept.

Recept är till för inspiration och måste inte nödvändigtvis följas till punkt och pricka om du inte känner för det. De kan också bara fungera som påminnelser. 

Du kan också hitta hundratals recept här i CookEat och tjänsten ger dig automatiskt receptförslag från populära matbloggar varje vecka för så många dagar och måltider du vill. Du kan också välja ur receptarkivet eller lägga till dina egna recept som hamnar i din veckomeny. Smart va?

Sätt ihop en plan

Nu har du hittat din rytm och du vet vilka recept du vill laga.

Så, vad ska du laga när?

Ett enkelt sätt att hålla koll på detta är genom att skriva ner recepten på den dag du vill laga det, exempelvis i en kalender eller om du ritar upp ett eget schema.

Tänk då på att även planera in rester. Exempelvis om du lagar hel kyckling en dag till ett recept, kanske du nästa dag kan äta detta med andra tillbehör som en god sallad. 

Du kan här också använda ett digitalt hjälpmedel som du enkelt fyller i och ändrar i.

Handla hem maten

Titta på din måltidsplan och kolla igenom recepten. Vad behöver du handla hem?

Skriv ner alla ingredienser och stäm av hemma så du inte köper dubbelt av sådant du redan har eller missar att handla det du behöver.

Åk till butiken och handla enligt din lista eller beställ hem matvarorna på nätet. Eller mellantinget där du lägger ihop alla varor till din matkasse och låter personalen i butiken plocka allt åt dig så du kan hämta färdiga matkassar snabbt och lätt.

Idag finns så många olika sätt att underlätta för den som vill.

Ett annat sätt att underlätta är att låta CookEat skriva inköpslistan åt dig. Alla ingredienser i de recept du lägger till i din veckomeny (ja, även dina egna importerade recept) hamnar automatiskt i din inköpslista. Denna inköpslista redigerar och anpassar du enkelt efter vad du redan har hemma. Dessutom har du alltid med dig listan i din smartphone.

Följ planen!

Nu har du en jättefin plan att följa, du har alla ingredienser hemma och du vet precis vilken dag du ska laga vilken måltid. 

Då är det ju bara att följa planen nu!

Men du kanske inte är sugen på det som står på dagens meny?

Du får lov att ändra om i din planering. Om du inte är sugen på dagens pumpasoppa utan hellre vill äta biffarna som är planerade till imorgon, ja men laga då det istället.

Med en måltidsplan har du åtminstone alltid ingredienser hemma och en massa inspiration! 

Ha en reservplan

Ibland kommer livet emellan, eller hur? 

Du kanske hade planerat en jättegod gratäng som tar en timme att göra, men tåget blev försenat och du kom hem mycket senare än planerat.

Sånt händer! 

Ha då gärna några reservrecept (exempelvis tonfisksallad) som du vet går snabbt att svänga ihop när tiden inte räcker till och du är vrålhungrig. Eller se till att ha rester i frysen som du kan ta fram och värma.

Ta det inte så allvarligt!

Gick det jättebra att måltidsplanera en månad men sedan tröttnade du?

Det är helt okej, du kanske bara behöver ta ner ambitionsnivån för dina veckomenyer.

Planera då in färre och enklare recept som du är helt säker på att du kommer vilja laga. 

Fundera över om ett hjälpmedel i form av ett digitalt planeringsverktyg kan vara lösningen för dig.

Det kostar en liten slant per månad men kan spara dig mycket tid och energi!

Testa CookEat med 14 dagars öppet köp!


Upptäck enklare måltidsplanering med CookEat. Inga bindningstider – mängder med receptinspiration!

Testa idag
Läs användarvillkor här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *