Enkla tips som underlättar i köket!

Oavsett om du vill spara tid i köket eller spara några kronor i matbutiken, kan denna artikel hjälpa dig. Det finns nämligen några stapelvaror och metoder som kan ta din matlagning till en helt ny nivå, utan att göra det ett dugg svårare! Så fortsätt läsa för att se vilka dessa stapelvaror är.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag tror definitivt att det finns några varor eller produkter som alltid bör finnas i ett kök för att göra matlagningen enklare, snabbare, godare och därmed också roligare!

Det vi ska gå igenom i detta inlägg är inte själva inventarierna (kastrull, stekjärn, matberedare m.m.) utan snarare stapelvaror i form av mat.

Jag listar tips på stapelvaror utifrån skafferi, kyl och frys. Vad som sedan passar in i just din livsstil får du själv avgöra.

Men genom att se till att alltid ha dessa hemma i skafferiet, kylen eller frysen kan du när som helst enkelt svänga ihop en god och nyttig måltid.

Anpassa dina stapelvaror efter dina behov

Vad som är stapelvaror i just ditt kök är individuellt, men det finns några principer du kan följa.

Använd listan nedan som grund eller inspiration och anpassa utifrån just dina behov. 

Om du följer en särskild kosthållning, har matintoleranser eller allergier så behöver du justera listan utifrån det. 

I slutändan kommer du ha en lista med stapelvaror som är anpassat för ditt kök och det är just det som är poängen här!

Att ha ett välfyllt kök ger dig friheten att variera din matlagning mer och undvika att hamna i fällan av att alltid laga samma mat eller beställa hem mat.

Målet är också att ha saker hemma som du faktiskt använder, inte fylla det med varor som du bara använder en gång till ett särskilt recept och som du sedan behöver slänga för det blev för gammalt. 

Vad du tror att du vill laga vs. vad du faktiskt lagar

Vi är nog många som har storslagna tankar om vad för mat vi skulle vilja laga och hur vi borde äta, men när det väl kommer till kritan så stämmer inte detta nödvändigtvis överens med hur vi faktiskt äter till vardags.

Så, när du sätter ihop din unika lista med stapelvaror så utgå gärna från vad du helst lagar för typ av rätter under vardagar och se till att du alltid har varor hemma för dessa rätter. 

Skilj alltså på sådant som du alltid vill ha hemma och på kompletterande matvaror som du vill använda till nya spännande maträtter.

För du vill såklart fortfarande laga lite nytt då och då!

Att ha mat i frysen är också ett utmärkt sätt att komma runt problemet av att inte vilja eller orka laga mat, men ändå se till att både du och din familj kan äta en bra måltid.

Skafferivaror

Vinäger och oljor såsom äppelcidervinäger, balsamvinäger, röd/vitvinsvinäger, olivolja, kokosolja, smör eller ghee. 

Baknings såsom olika sorters mjöl, olika sorters sötning (honung, lönnsirap m.m.), bakpulver, bikarbonat och kakao. 

Torrvaror såsom torkade bönor, kikärtor, quinoa, ris, kokosflingor m.m. Olika sorters pasta kan också vara bra, numera finns det bönpasta och annat att välja på.

Kryddor såsom salt, peppar, oregano, spiskummin, tacokrydda, lökpulver, vitlökspulver, örtblandningar, chili eller vad helst du gillar för smaksättning i din matlagning. 

Konserver såsom kokosmjölk, tonfisk, majs, blötlagda bönor och kikärtor. 

Konserver och burkar såsom salsa, krossad tomat, nötsmör, oliver, tomatpuré m.m. 

Tillbehör såsom ketchup, senap, chilisås, BBQ-sås m.m. 

Torkad frukt och dadlar är ett gott och fiberrikt mellanmål. Du kan även toppa det på en smoothie, yoghurt eller fruktsallad. 

Frön och nötter såsom linfrön, hampafrön, pumpafrön, mandlar och valnötter är bra att ha hemma till mellanmål och bakning. Kan också med fördel förvaras i kylen. 

Kylvaror

Mejerivaror och ägg exempelvis ost, grädde, mjölk, smör och liknande är bra att alltid ha hemma om det ingår i din kosthållning. 

Bladgrönt och rotsaker såsom grönkål, mangold, morötter, blomkål och broccoli. Välj det som du tycker om! Om grönsakerna börjar se tråkiga ut i kylen kan du alltid förvälla och slänga in i frysen eller köpa frysta grönsaker. 

Färdigkokt ris, quinoa m.m. kan användas till flera rätter så koka gärna extra när du ändå håller på. Du kan lägga till det i sallad eller i en wok.

Kokta ägg är ett perfekt mellanmål och kan gärna alltid förvaras i kylen. Så koka några extra när du ändå håller på! an be made ahead of time in a large batch and stored for up to one week.

Frysvaror

Fryst frukt och bär såsom jordgubbar, hallon, blåbär, banan, mango m.m. är gott att använda till smoothies, toppa på gröten eller använda i bakning. Köp gärna väl mogna bananer och frys in hemma till smoothies. 

Frysta grönsaker och örter såsom broccoli, blomkål, spenat, ärtor är perfekt att bara slänga ner i en gryta. Frysta örter är smidigt och håller för evigt, mycket billigare än att köpa färska örter som snabbt blir tråkiga i kylen. Tänk basilika, dill, persilja, koriander, mynta och annat gott. 

Blomkålsris kan du antingen köpa färdigt i butik eller bara göra extra nästa gång du ändå ska göra blomkålsris. Förvara i frysen och plocka enkelt fram vid behov.

Kött och fisk såsom olika sorters köttfärs, kycklinglår, filéer, bacon, korv, lax, torsk m.m. är alla enkla att plocka fram ur frysen och tina snabbt för att laga en god rätt (om kött och fisk ingår i din kosthållning). 

Färdiglagad mat såsom köttbullar, biffar, kokt kyckling, grönsaksbiffar och olika grytor m.m. är perfekt att plocka fram och värma när hungern kommer på. Gör gärna en stor sats av exempelvis köttbullar och frys in istället för att köpa från butik.

Buljong av olika slag såsom grönsaksbuljong, kycklingbuljong, nötbuljong och liknande är utmärkta smaksättare som du kan förvara i kylen. Gott att göra soppa eller gryta på. Frys gärna in i ispåsar för snabb tillgång. 

Pajdeg är utmärkt att förvara i frysen om detta är något du tycker om att laga regelbundet. Kavla ut den och förvara i en påse eller i en pajform, bara att plocka fram när det är dags.

Skriv ner din egen lista

Så nu är det bara upp till dig att skapa din egen lista med stapelvaror utifrån hur din livsstil ser ut.

Använd gärna ovanstående som inspiration och lägg till eller ta bort det som du gillar/inte gillar.

Och tänk på att du kan fylla på efterhand, allt måste inte inhandlas på en gång. Du kommer att hitta en rutin som passar dig med tiden.

Själv brukar jag passa på att laga extra många portioner när jag gör exempelvis grytor, köttbullar, hel kyckling, grönsaksbiffar och annan frysvänlig mat.

Det tar inte nämnvärt längre tid att göra lite extra och du kommer att tacka dig själv när det är gjort. På så vis ligger du redan steget före!

Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att hitta mer glädje i köket!

Lycka till!

Testa CookEat med 14 dagars öppet köp!


Upptäck enklare måltidsplanering med CookEat. Inga bindningstider – mängder med receptinspiration!

Testa idag
Läs användarvillkor här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *