Sluta slänga mat – 6 snabba tips!

Att lära sig att laga mat med rester och sluta slänga mat är inte bara smart för din ekonomi, det är supersmart för miljön. Om du brukar stå med lite matrester, någon tråkig morot och halvt vissna salladsblad – titta då in tipsen i detta inlägg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Att använda sina matrester eller halvt vissna grönsaker kanske kräver lite kreativitet, men det är ofta vid dessa tillfällen du förvånar dig själv över hur gott det var! 

Att slänga mat är en dålig vana och något du absolut vill undvika. Det är att kasta bort pengar och det är ett slöseri med mat. Så här kommer lite tips på hur du bättre lär dig att laga mat på dina rester!

#1 – Planera in en dag i veckan för att äta rester

Om du måltidsplanerar din vecka så bör du planera in minst en måltid eller hel dag då du bara använder det som finns kvar i kylen. Förslagsvis kan detta vara dagen innan det är dags att göra nya inköp.

Ofta finns det någon grönsak kvar som börjar se tråkig ut eller någon gryta som inte ätits upp än. Skaffa för vana att lukta och smaka på maten istället för att slentrianmässigt slänga mat efter ett visst antal dagar. 

#2 – Döm inte grönsakerna på deras utseende

Kylskåp är fantastiska, men de är konstruerade för att samla fukt. Detta kan ha konsekvenser för dina grönsaker som efter en tid i kylen börjar bli mjuka eller se lite vissna ut.

Gå inte bara på utseende! Många grönsaker kan faktiskt piffas upp genom att läggas i kallt vatten några timmar eller ett dygn. 

Om du har rotfrukter som mjuknat kan du alltid ugnsrosta dessa eller riva ner och göra exempelvis rotsaksbiffar.

#3 – Frys hellre in än släng

Har du lagat en jättestor gryta men du vet att du efter två dagar kommer ha tröttnat? Ja men frys då in och plocka fram veckan efter när du känner suget på den där grytan igen.

Bruna bananer är perfekta att frysa in för att sedan användas i smoothies. Bruna bananer är också supergott att göra bananbröd eller bananpannkakor på, så släng absolut inte!

Bladspenat, grönkål och annat bladgrönt som du inte hinner använda trivs jättebra i frysen. 

#4 – Sluta spontanhandla!

Okej, detta gäller för mer än tacosås och ketchup, men det är kanske här många känner igen sig.

Du öppnar ditt kylskåp och i dörren står mängder med olika glasburkar som du inte vet hur länge de har stått där. Se till att rensa dessa hyllor regelbundet och skriv ner på din inköpslista vad du vill handla hem. 

#5 – Använd inköpslista 

Jag jobbar såhär i mitt kök: när något tar slut eller är på väg att ta slut, vad som helst, så skriver jag direkt upp det i min inköpslista. Tomatpuré, kokosolja, mjöl, lökpulver, wettextrasor, toapapper eller vad som helst – på listan direkt. 

Inte bara slipper du komma hem från veckohandlingen UTAN det där du behövde, du undviker att köpa hem varor bara för att du TROR att du behöver det som sedan blir stående tills det blir för gammalt.

Så använd din inköpslista flitigt!

#6 – Var kreativ med det du har hemma

Använd din fantasi istället för att låta saker stå och bli gamla i kylen. 

  • Använd resterande tacosås i din köttfärssås exempelvis.
  • Riv ner torr ost och frys in, ta fram och använd på en pizza nästa gång.
  • Stek tråkiga gröna salladsblad istället för att slänga.
  • Gör ströbröd eller krutonger av torrt bröd eller använd i en god gratäng där brödet kan suga åt sig av vätskan. Supergott!
  • Gör äpplekaka eller paj av gamla äpplen. Gör bananbröd av gamla bananer osv. 
  • Har du bara lite slattar av allt möjligt i kylen? Släng ner det i olika grytor, det blir oftast jättegott.
  • Använd restkött till att göra en god sallad, gratäng eller paj.
  • Har du kokt potatis, pasta eller ris över? Ånga eller värm upp igen på spisen med bara lite vatten i grytan så smakar det som nytt igen. Eller stek potatisen, gör egg fried rice eller en pastagratäng.

Omelett, pizza, gryta, gratäng och soppa är lösningen på de flesta matrester du har. Hacka upp och släng ner i princip vad som helst i en omelett så blir det gott!

#7 – Sist men inte minst

Undvik att inte få rester eller planera medvetet att använda dina rester! För att sammanfatta ovanstående tips så bör du se till att planera dina inköp för att undvika att köpa hem sådant du inte hinner äta alternativt laga medvetet mer mat än du behöver och njut av några restmåltider varje vecka.

Ta gärna hjälp av en tjänst som CookEat.

Med CookEat får du automatiskt en veckomeny innehållande receptförslag som du kan redigera hur du vill. Importera dina egna recept och lägg till i menyn eller utforska vår receptbank. Inköpslistan skrivs automatiskt och anpassas efter dina val i menyn.

Med CookEat har du alltid din meny, recept och inköpslista tillgängligt på din dator, surfplatta eller smartphone.

Testa CookEat med 14 dagars öppet köp!


Upptäck enklare måltidsplanering med CookEat. Inga bindningstider – mängder med receptinspiration!

Testa idag
Läs användarvillkor här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *