Måltidsplanering behöver inte vara svårare än att planera några recept för veckan, men ändå är det så många som tycker att det är svårt. Denna artikel är för dig som behöver hjälp att komma igång.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Har du tröttnat på att alltid äta samma mat? Eller kanske tröttnat på att varje dag undra vad du ska äta till middag?

Tänker du ofta att du ska börja planera veckans måltider, hitta nya recept och få in mer variation i vardagsmaten? Men kanske intalar du dig dig själv att måltidsplanering är svårt och tidskrävande?

Då ska jag hjälpa dig!

Principen bakom måltidsplanering är egentligen busenkel, så här kommer några tips som gör det enklare för dig att komma igång och bli ett riktigt proffs på att laga god, varierad och nyttig mat varje dag i veckan. 

#1 – Inventera din eller din familjs behov och önskemål

Börja med att fundera på hur du vill äta, vad du inte vill äta och hur mycket tid du vill lägga åt matlagning under veckan. Vill du äta husmanskost, mer vegetariskt, sallader eller mustiga grytor m.m.

Om du lever tillsammans med en partner eller har barn är det också bra att fundera på och fråga vad de gillar eller inte gillar. 

På så vis har du en bra grund att utgå från när du sätter igång.

#2 – Samla dina favoritrecept på ett ställe

Du kanske redan har några receptfavoriter liggandes som du vill inkludera i din veckomeny. Eller kanske recept som du gärna vill testa.

Samla då dessa så du lätt kommer åt recepten när du planerar. Det kan vara i en fysisk receptbok, en mapp på dator eller en app online där du kan importera dina recept och samla dom i album. 

Genom att samla dina recept har du alltid någonstans att hämta inspiration.

#3 – Planera en meny och håll dig till den

Det är lätt att bli lite för entusiastisk när du planerar din veckomeny. Så försök vara realistisk!

Om du vet att du eller någon i din familj har aktiviteter sent en kväll under veckan, välj då en rätt som går snabbt att laga eller planera in rester för den dagen.

Några tips:

  • Överväg temadagar. Exempelvis vegetariskt på måndagar, fisk på tisdagar, gryta på onsdagar, soppa på torsdagar och gratäng på fredagar. Använd din fantasi!
  • Håll tillbehören enkla. Krångla inte till det med tillbehör under veckan. Visst, det kan låta gott och roligt när du planerar men när det väl gäller kanske det inte är så kul att baka bullar till soppan när du kommer hem från jobbet. Exempelvis bullar kan du isåfall måltidsförbereda under helgen, förvara i frysen och plocka fram när vid behov. Håll dig hellre till en variation av grönsaker, rotsaker eller sallad. De kan ätas råa, ångas, rostas, kokas m.m. för variation.
  • Planera in rester. Ofta blir det rester över efter en måltid och det är perfekt att ta med sig till lunch eller ha i kylen till de där kvällarna då det är ont om tid. Fick du kycklingfilé över från en middag? Gör en god kycklingsallad t.ex. 

#4 – Skriv inköpslista och använd den

Oavsett om du gillar att skriva ner din inköpslista på papper, i anteckningar i mobilen eller med hjälp av en app, se till att den kommer med till affären!

När du har planerat in recept för hela veckan kan du se över alla ingredienser och skriva ner dessa på din inköpslista. På så vis undviker du att glömma viktiga ingredienser och behöva ta extra turer till affären.

Jag gillar att ha min inköpslista i affären då jag enkelt kan kryssa av ingredienser efter hand som jag handlar och den glöms inte hemma.

#5 – Ha din veckomeny där du ser den

Sätt upp din veckomeny på kylskåpet så att du och andra i hushållet kan se vad som är inplanerat för veckan. 

Det hjälper dig att hålla dig till din meny och att komma ihåg att exempelvis ta fram fisken ur frysen eller att lägga köttet i marinad.

#6 – Introducera nya rätter och ingredienser efter hand

Du måste inte planera in helt nya recept varje vecka. Om du har några favoritrecept så planera in dessa återkommande och lägg till några nya spännande recept däremellan. Om allt blir för nytt på en gång så kan det bli ett hinder för dig när du ska laga det.

Anteckna också gärna vad du tyckte om recepten så du kommer ihåg till framtida planering.

#7 – Ha en plan B

Saker blir inte alltid som du tänkt dig. Livet kommer ibland emellan och det kan störa din planering. 

Se gärna till att även planera för sådana eventuella situationer. Det kan vara att du har några matlådor i frysen med grytor, har några burkar tonfisk eller bönor i skafferiet som du kan använda till sallad.

Varje dag måste inte vara en upplevelse, det är helt okej att laga enkel men hälsosam mat.

Börja hellre enkelt och efterhand som du känner att du har koll på läget kan du laga mer avancerade rätter om du vill det.

Bra mat på bra ingredienser, det är allt som behövs.

Ta gärna hjälp av en tjänst som CookEat.

Med CookEat får du automatiskt en veckomeny innehållande receptförslag som du kan redigera hur du vill. Importera dina egna recept och lägg till i menyn eller utforska vår receptbank. Inköpslistan skrivs automatiskt och anpassas efter dina val i menyn.

Med CookEat har du alltid din meny, recept och inköpslista tillgängligt på din dator, surfplatta eller smartphone.

Testa CookEat med 14 dagar öppet köp


Upptäck enklare måltidsplanering med CookEat. Inga bindningstider – mängder med receptinspiration!

Testa idag
Läs användarvillkor här.