Därför ska du digitalisera din måltidsplanering!

Att använda ett digitalt verktyg för måltidsplanering har många fördelar framför penna och papper eller spontaninköp flera gånger i veckan. Särskilt för dig som vill följa en viss kosthållning eller bara vill ha tid över till roligare saker!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Du vet säkert redan hur mycket enklare livet kan vara med hjälp av vissa digitala verktyg? Betala räkningar, deklarera, boka läkartid, överföra pengar, lyssna på musik, träna och så mycket mer. 

Måltidsplanering, matlagning och inköp är en STOR del av vardagen för de flesta hushåll. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår av att alltid handla och laga samma mat eller att spontanhandla flera gånger i veckan vilket ofta blir kostsamt.

Att skriva ner en veckoplanering och inköpslista är en lösning på detta. Du kan kolla upp olika recept och skriva över ingredienserna till din inköpslista på papper eller bland anteckningarna i mobilen. Sen när det är dags att laga recepten kan du leta fram dom igen på olika hemsidor eller tidningar.

Eller så kan du använda ett digitalt verktyg som samlar dina recept, ger dig automatiska receptförslag och inspiration, skriver automatisk inköpslista baserat på vilka recept du har planerat i din meny och som alltid följer med dig i din telefon.

Allt samlat på ett ställe och utifrån dina individuella behov! 

10 anledningar att digitalisera din måltidsplanering!

1. Underlättar inköpen

Med ett digitalt verktyg får du en inköpslista som automatiskt uppdateras utifrån din veckomeny och de recept du valt. På så vis missar du garanterat inga ingredienser när du ska handla. 

Du kan självklart också ta bort, ändra och lägga till fler ingredienser eller varor som du behöver från butiken. För du handlar kanske inte bara mat?

Toapapper, diskmedel, disktrasor eller vad som helst du nu behöver till hushållet är bara att lägga till.

2. Sparar tid

Genom att planera dina måltider för hela veckan räcker det att åka och handla en gång i veckan. Du slipper problemet med att glömma vissa ingredienser eller att inte ha mat hemma till kvällens middag.

Det blir alltså färre turer till affären (eller inga alls om du väljer att beställa hem från valfri butik med hemleverans). 

Du kan antingen ha din veckomeny bara digitalt eller skriva ut en översikt som du sätter på kylskåpet för att hålla koll på vad som är inplanerat. När det är dags att laga mat klickar du bara på dagens måltid och följer receptet!

3. Sparar pengar

Färre turer till matbutiken innebär generellt inte bara sparad tid, utan även sparade pengar. När du vet vad du ska äta till middag undviker du oftare impulsköp eller att behöva komma på maträtter på hungrig mage.

Du kan självklart också anpassa din meny utifrån om det är några särskilda erbjudanden i din matbutik denna veckan.

Exempelvis är det kanske extrapris på zucchini, ja men skriv då bara in zucchini i sökfältet i receptarkivet och välj några recept som du gillar till din meny.

Dessutom kommer du troligen inte heller behöva köpa färdig mat ute eller beställa hem mat eftersom du är förberedd.

4. Minskar matsvinn

Matsvinn – det är rent ut onödigt, kostsamt och oansvarigt. Att slänga mat vill vi absolut undvika. Genom att ha veckans måltider planerade så vet du precis vad olika ingredienser i din kyl ska användas till, och om du har något som blivit över kan du alltid leta fram ett nytt recept att använda det till.

Exempelvis om du har några morötter över som du inte vet vad du ska använda dom till. Sök på morot och få olika förslag såsom morotsbiffar, morotssallad osv. Du måste inte komma på allt själv, ta hjälp av receptarkivet!

Du väljer såklart också hur många portioner du ska laga. Om ni är två personer i hushållet kan du välja att enbart laga två portioner av en rätt om det bara är till en måltid, eller laga 4 portioner för att ha rester över till morgondagens lunch.

När du ändrar portionsantalet räknas alla enheter i receptet automatiskt om, det behöver inte du tänka på.

5. Mindre stress

Ja, om du sparar tid, pengar och vet precis vad du ska laga till middag i förväg så tror jag att du kommer känna dig mindre stressad. Jag vet hur frustrerande det är att vara hungrig, sen från jobbet och inte veta vad du ska laga. Det blir ännu ett moment att försöka ta sig över innan du kan slappna av för kvällen.

Så genom att ägna en kort stund åt planering en gång i veckan så slipper du det resten av veckan. Gör din planering i lugn och ro, handla hem och följ bara planen för resten av veckan.

6. Underlättar vid matintoleranser

Har du eller någon annan i ditt hushåll behov av att specialanpassa dina måltider utifrån olika allergier och intoleranser?

Då är ett digitalt verktyg för måltidsplanering din nya bästa vän. Du är troligen en av dom som inte bara kan gå in i butiken och köpa en färdigrätt när du är hungrig eller gå till närmsta restaurang och beställa hem något. 

Genom att ange vilka ingredienser du vill undvika så slipper du få receptförslag som du ändå inte kan laga. Då får du bara receptförslag som anpassade efter dina behov.

7. Gör matlagning roligare

Matlagning KAN vara roligt, men för dig som känner dig stressad och pressad är det kanske oftare ett nödvändigt ont. Så tycker inte jag det ska vara! Visst, alla går vi igenom perioder då mat kan kännas tråkigt och man hade helst bara skippat det helt. Men då kan automatiska receptförslag vara lösningen.

Receptförslagen kan vara precis det du behöver för att hitta ny glädje och inspiration för matlagningen!

Jag är en sådan person som sällan följer recept till punkt och pricka men älskar ändå att få receptförslag anpassade efter mina behov. På så vis undviker jag att bara laga samma mat hela tiden. För oftast lagar jag rätten, men med min egen twist.

Om du är en sådan som gärna följer recepten precis så som det är, ja då är du inga konstigheter. Bara laga maten!

8. Involverar familjen

Om du har fler viljor i hushållet att ta hänsyn till än bara din egen så kan du involvera partner och barn i din planering. Med en överskådlig vy och bilder blir det enklare att involvera andra och väcka deras intresse för matlagningen. Låt barnen klicka runt och lägga till i inköpslistan exempelvis.

Dessutom kan alla i familjen ha tillgång till planeringen, recepten och inköpslistan genom att använda samma inloggning till tjänsten. Fördela på så vis ansvaret och be någon annan laga maten när du inte kan, vill eller orkar.

9. Organiserar och samlar alla dina recept

Recept finns det verkligen ingen brist på! Tidningar, böcker eller på internet – det finns recept överallt. Problemet kan du däremot vara att hålla koll på dessa recept. Kanske har du några utklipp i en pärm, länkar sparade i mappar eller någon handskriven anteckning liggandes.

Samla dina recept på ett ställe, gör ändringar och lägg till din egen bild om du önskar. Genom att samla dina recept i ett digitalt verktyg vet du alltid var du har dom, du kan snabbt lägga till ett recept i din planering och alla ingredienser kommer såklart automatiskt med i din inköpslista. 

10. Kan hjälpa dig nå dina hälsomål

Oavsett vad dina hälsomål är så tror jag att det blir enklare att nå dom med hjälp av digital måltidsplanering. Vill du gå ner i vikt, följa en särskild kosthållning, anpassa din kost utifrån intoleranser eller vad som helst. Det blir enklare med en tydlig planering! 

Med CookEat kan du välja att följa en särskild kosthållning såsom Paleo, AIP, LCHF, Vegetariskt m.m. vilket innebär att alla receptförslag du får automatiskt är anpassade efter detta.

Om du vill hålla kolla på makronutrienter och kalorier så finns även dessa redovisa för dina måltider. Så slipper du räkna ut det själv eller gissa!

Testa CookEat med 14 dagars öppet köp!


Upptäck enklare måltidsplanering med CookEat. Inga bindningstider – mängder med receptinspiration!

Testa idag
Läs användarvillkor här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *