Byt ut dessa 10 matvaror mot nyttigare alternativ!

Det är lätt att falla in i dåliga vanor, men oroa dig inte, det är faktiskt lika enkelt att skapa goda vanor. Nedan nämner jag 10 vanliga matvaror som du kan byta ut för att enkelt göra din vardagskost lite nyttigare. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Visst är det lätt i vardagen att bara köra på som vanligt och äta det som finns nära och tillgängligt. Om det som finns hemma näringsrikt och nyttigt så är det ju inga problem, men kanske har du skafferiet/kylen/frysen fullt av mindre näringsrika matvaror?

Med bra ingredienser hemma blir vardagen så mycket enklare och här kommer några tips på vad du kan byta ut för en hälsosammare vardag. 

#1 Byt ut raffinerade mjöl

Varför? Raffinerat vitt mjöl är enbart snabba kolhydrater och bidrar inte med näring till din kost, möjligen mättnadskänsla. Välj hellre ett fullkornsmjöl som behandlats så lite som möjligt och därmed ger både mättnad och mer näring. 

Prova istället: Idag finns det hur många olika sorters mjöl som helst, både med och utan gluten. Emmer och Einkorn är exempel på mer näringsrika alternativ till det ordinarie vetemjölet.

Havremjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, cassavamjöl, bovetemjöl m.m. är glutenfria alternativ med många olika användningsområden. Dessa kan alla användas till exempelvis bröd, kakor, bullar, pizza osv. 

#2 Byt ut raffinerat socker

Varför?:  Precis som med raffinerat mjöl erbjuder raffinerat vitt socker enbart snabb energi och inget mer. Det får ditt blodsocker att stiga med rasande fart och har en tendens att hålla ditt blodsocker i obalans vilket senare medför trötthet, låg energi och ännu mer sötsug. När energin sjunker vill du höja den med mer socker eller koffein.

Prova istället: Liksom med mjöl så finns det ingen brist på olika alternativ till det raffinerade sockret. Vissa, såsom honung, kokossocker, lönnsirap och dadlar kommer fortfarande påverka ditt blodsocker men generellt är denna processen långsammare. Dessutom innehåller de flera andra näringsämnen och inte bara energi. 

Om du vill söta utan att påverka ditt blodsocker så kan björksocker eller stevia vara bra alternativ. Undvik däremot kemiska sötningsmedel såsom aspartam.

#3 Skippa energidryckerna!

Varför?: Energidryck är, precis som namnet antyder, drycker som syftar till att ge dig en snabb dos energi men medför inte sällan en snabb nedgång av energi också. 

Generellt sett är de fulla av koffein, socker och syntetiska smakämnen. Energidrycker skapar oftast bara en ond cirkel där du, liksom med socker, måste dricka mer för att hålla energin uppe. 

Prova: Det mest givna alternativet är kaffe, men om du är känslig för koffein ska du helst undvika det helt. Mängden koffein i en energidryck är dock mycket högre än i en kopp kaffe. Observera då, en kopp kaffe – inte en hel kanna kaffe på en dag!

Ett gott alternativ kan annars vara kombucha eller en kopp te – förslagsvis grönt te. 

#4 Byt ut dina matlagningsoljor

Varför?: Raffinerade matlagningsoljor har med hjälp av höga temperaturer och kemiska processer tappat alla näringsämnen och är faktiskt rent av helt odugliga och onyttiga. Det finns flertalet studier på det området om du är mer intresserad. Exempel på detta är i princip alla oljor i butiken som inte är kallpressade (och som ofta står i genomskinliga flaskor) såsom olivolja, rapsolja, margarin, majsolja m.m. 

Prova:  När du är i butiken kan du hålla koll på orden kallpressat, virgin och extra virgin. Dessa betyder att oljorna inte utsatts för höga temperaturer utan oliverna till olivolja har istället varsamt pressats för att utvinna oljan. De står nästan alltid i mörka flaskor då oraffinerade oljor är ljuskänsliga, med undantag för kokosolja. 

Några favoriter till just matlagning är kokosolja, avokadoolja, smörolja (ghee) eller smör. Kallpressad olivolja tål inte så höga temperaturer men är väldigt gott till sallader eller att ringla över maten.

# 5 Skippa sockrade flingor, müsli och gröt

Varför: Cornflakes, Special K, Havrefras, Frosties och så vidare är bara några exempel på flingor som är onödiga. De saknar näring, fibrer och har ofta tillsatt socker. Och i ärlighetens namn, när blev du senast mätt på en skål med flingor egentligen? Detsamma gäller för müsli och grötblandningar med tillsatt socker. 

Prova: Det finns flera sorters müsli och numera även vissa sorters flingor som inte innehåller tillsatt socker. Välj hellre någon av dessa eller gör din egen müsli/granola. Alternativt koka gröt på havreflingor, boveteflingor eller liknande. 

#6 Skippa snackset

Here’s why: Proteinbar, müslibar, mellanmålsbar, måltidsersättning är några namn på olika ”nyttiga” bars som ligger i butikens gånger. Släng gärna ett extra öga på innehållsförteckning nästa gång du funderar på att köpa en. Ofta är de inte bättre än ett vanligt Kexchoklad. 

Instead try: Välj hellre så kallade ”rawbars”. Det är bars som oftast är gjorda på torkad frukt, nötter och frön vilket gör att de både mättar mer och ger kroppen goda fibrer. Dessa är också busenkla att göra själv hemma och sedan förvara i frysen eller i en lufttät burk i kylen.

#7 Uppgradera juicen

Varför?: Juice är gott, men de flesta juicer är i princip bara flytande snabba kolhydrater. Om du bara dricker juice då och då behöver du kanske inte fundera så mycket på det, men om det är en del av din vardag så kanske du ska se över att byta ut detta. 

Prova: Ät hellre frukten hel så du inte bara får i dig fruktsockret utan även fibrerna. Kanske kan du göra en fruktsallad istället? Alternativt pressa din egen juice så den verkligen är ”färskpressad” eller gör en smoothie där hela frukter och grönsaker används. Mättar mer och ger mycket mer näring än bara juicen.

#8 Byt ut raffinerat salt

Varför?: Salt innehåller i sin naturliga form mängder mer spårämnen och mineral som är superbra för dig, men när du väljer det vita raffinerade bordssalter så får du ingenting av detta. 

Prova: Ett mycket bättre alternativ är oraffinerat salt såsom keltiskt havssalt eller himalayasalt. Oftast behöver du använda mindre mängd och du får även i dig magnesium, kalium, kalcium m.m. Dessa här en mer grå eller rosa ton än det vita saltet som du kanske är van vid.

#9 Hitta ett alternativ till ”köpebröd”

Varför: När du bakar bröd hemma innehåller dessa vanligtvis någon sorts mjöl, vatten eller annan vätska och ett jäsmedel såsom jäst eller bakpulver. Om du läser innehållsförteckningen på bröden i butiken kan du däremot se att de ofta kräver många fler ingredienser. 

Instead try: Om du vill fortsätta äta bröd så leta efter ett som inte innehåller en massa tillsatser och gärna innehåller mer fullkorn och kanske surdeg. Alternativt baka ditt eget bröd så vet du precis vad de innehåller. Dessutom kan du välja att baka med fröer, grönsaker, med/utan gluten, surdeg m.m. 

#10 Skippa det ”sockerfria”

Varför?: Sa jag inte att du skulle undvika raffinerat socker? Är inte sockerfritt då ett bra alternativ?

Nja, det kan vara både och. Många sockerfria alternativ innehåller istället mängder med syntetiska färgämnen och sötningsmedel. De är generellt inte ett dugg nyttigare. 

Prova: Välj hellre produkter med naturlig sötning i form av frukt, honung eller stevia (om du vill ha det helt utan kalorier och kolhydrater). 

Testa CookEat med 14 dagars öppet köp!


Upptäck enklare måltidsplanering med CookEat. Inga bindningstider – mängder med receptinspiration!

Testa idag
Läs användarvillkor här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *