5 tips för att äta mer vegetariskt!

Vill du äta mer vegetariskt men har svårt att komma på vad du ska äta? Är du van vid att tänka protein först och grönsaker enbart som ett tillbehör? Då kanske jag kan hjälpa dig med några små enkla tips. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du en av dom som tänker att vegetariskt är lika med isbergssallad och råa morötter? Tänker du att vegetariskt inte går att bli mätt på?

Men samtidigt vill du gärna utforska den vegetariska världen mer. Då ska jag hjälpa dig att hitta kreativiteten och glädjen i fokusera mer på grönsaker och mindre på protein.

#1 – Sluta tänka protein först

Protein är absolut viktigt, men så länge du har tankesättet ”kött/kyckling/fisk och något tillbehör” så kommer du att ha det kämpigt när du vill äta vegetariskt. 

Proteinkällan kan vara, men måste inte vara det viktigaste på din tallrik. Tänk istället i form av typ av måltid. 

Exempel: Är du sugen på gryta, soppa, gratäng, ugnsrostat, pasta m.m.?

Alla dessa är busenkla att göra i vegetarisk form. Kikärtsbiffar med ugnsrostade grönsaker och vitlöksmajonnäs, pumpasoppa med rostade pumpafrön och ett gott bröd, rotsaksgratäng med en grön sallad eller varför inte en currygryta med bönor, linser eller kikärtor?

#2 – Ersätt dina proteinkällor

Även om protein inte måste vara ditt absoluta fokus så finns det gott om vegetariska proteinkällor som du kan ersätta kött, fisk eller kyckling med. Kanske inte alltid i samma form, men likväl nyttiga proteiner.

Exempelvis linser, bönor, kikärtor är utmärkta proteiner som du kan använda på så många sätt. Det finns också flertalet vegetariska halvfabrikat såsom sojakorv m.m. Håll koll på innehållet dock så du inte bara köper en förpackning med tillsatser, allt som är vegetariskt är inte per automatik nyttigt.

Om du äter mejerier kan du också välja exempelvis halloumi till din burgare eller gör en stroganoff med halloumistrimlor. Supergott!

#3 – Hitta inspiration

Nyttja internet och tidningar för att samla in inspirerande recept. Det finns hur mycket som helst! Hos oss på CookEat kan du välja att äta en helt vegetarisk meny eller variera menyn själv om du är mer åt det flexitariska hållet.

När du lagat några nya enkla vegetariska rätter ett par gånger så kommer du hitta vad du gillar och det blir enkelt att lägga in dessa i din matlagninsrepertoar.

#4 – Planera vad du ska äta

Om inte vegetariska rätter spontant dyker upp i ditt huvud när du funderar på vad ni ska äta i veckan så rekommenderar jag att du tar dig tid att faktiskt planera in några bestämda rätter. 

Alltså, kolla runt efter receptinspiration och bestäm vilken dag du ska laga dessa. På så vis kommer du också se till att handla hem till detta och vara redo när hungern slår på.

#5 – Se över dina basvaror

Om du vill äta mer vegetariskt (och inte bara gröna blad) så behöver du se över dina basvaror. Jag har skrivit mer om vilka basvaror du bör ha hemma i ett inlägg här –> Enkla tips som underlättar i köket 

Se till att alltid ha både färska och frysta grönsaker hemma, rotfrukter och bönor i tetra. Det kommer underlätta så mycket för dig. 

Om du äter mejerier så blir de flesta rätter roligare med en god sås till. Den kan du göra på exempelvis creme fraiche eller yoghurt. Eller gör mejerifrisås med majonnäs som bas. 

Om du har snabba, enkla och vegetariska basvaror hemma så kan du, även i ett pressat läge, alltid svänga ihop en god vegetarisk rätt på nolltid. 

Testa CookEat med 14 dagars öppet köp!


Upptäck enklare måltidsplanering med CookEat. Inga bindningstider – mängder med receptinspiration!

Testa idag
Läs användarvillkor här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *