Paleo

Paleo är en populär kosthållning som önskar efterlikna människans ursprungskost.
Kort sagt innebär Paleo att alla spannmål, mejeriprodukter, vitt socker och baljväxter utesluts ur kosten.

Hos CookEat ligger fokus för en paleokost på grönsaker, kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, nötter, fröer, kokosolja och avokado.

Vad innebär en paleokost/stenålderskost?

Målet med en paleokost är att äta en så naturlig och ren kost som möjligt med inspiration från våra förfäder. Förutom att sikta in sig på rena råvaror i form av frukt, grönsaker och animaliska produkter är där några punkter som definierar den moderna stenålderskosten.

Inom paleo är där 6 råvaror och livsmedelskategorier som inte ingår. Dessa är mjölkprodukter, spannmål, baljväxter, raffinerat socker och processade livsmedel, stärkelse och alkohol.

Sedan uppkomsten av paleodieten har det uppstått nya varianter där ytterligare råvaror är borttagna eller tillagda.

Grunderna inom paleokost

Naturlig mat, det vill säga livsmedel som inte blivit processade är det som ligger till grund för paleodieten. Exempel är frukt, grönsaker, nötter, frön, fisk, fågel, vilt, rött kött och oraffinerade fetter och oljor.

Försök att välja så mycket ekologisk mat som du kan hitta och ekonomin tillåter. Vid val av kött är det främst ekologiskt gräsbeteskött som rekommenderas, därefter ekologiskt kött och sist kött från konventionell uppfödning. När det gäller fisk rekommenderas främst vildfångad fisk.

Klicka här för att se en råvarulista för Paleo.

Gå med i CookEat idag!

Med öppet köp i 14 dagar och inga bindningstider kan du testa CookEat i lugn och ro.


Starta prenumeration